Är det sorg jag har?

Livet är fullt av separationer, tillitsförluster och död, blandat med nya möten, kärlek och liv. Ibland känns det som att man sviker om man går vidare. Det gör man inte.

Ibland vet man inte hur man kan gå vidare. Det går.Sorgbearbetning är ett handlingsprogram, en metod, för att läka känslomässigt. Kursformatet är utvecklat av Svenska Institutet för sorgbearbetning.

Silva Hornborg är certifierad handledare, för enskilda och för grupper.

- Det bästa jag gjort! Jag fortsätter rensa på egen hand!

- Tack!!! Idag bara gråter jag. All spänning och allt jobbigt som varit. Plötsligt blev det min stund på jorden hur det än går. Att känna mig så trygg i mig själv har jag längtat efter i hela livet. TACK igen!

Om kursen

Kursen sträcker sig över åtta veckor, gruppen träffas en gång i veckan ungefär två timmar per gång. Om du jobbar enskilt med mig träffas vi en timme per gång. Inför varje träff läser man några kapitel i boken "Sorgbearbetning" och gör tillhörande hemuppgift. Boken ingår i kursavgiften.

Varför sorgbearbetning?

Sorg är den normala och naturliga reaktionen på en förlust av något slag. Tiden läker inte alla sår, det är vad du gör under tiden som ger dig läkning. Om sorgen inte läker ut kommer den att stå i vägen för nya relationer, relationer du redan har, livsglädje, energi.

Det handlar om förluster. Dödsfall, separationer, barn som flyttar hemifrån, jobb som upphör, förlorade husdjur - allt är förluster. Vår uppfattning är att förluster uppstår inom ramen av en relation, och därför måste förlusten bearbetas som en del av den relationen.

Hur gör man då för att bearbeta och förlösa sorg?

Oförlöst sorg och känslor beror oftast på känslor man inte satt ord på. Det är ett antal faktorer i relationen som behöver gås igenom för att kunna läka: saker jag har gjort eller inte gjort, saker motparten har gjort eller inte gjort, negativa och positiva saker som sagts, brustna drömmar, förhoppningar och förväntningar – allt det jag behöver säga kring det som jag önskar hade varit annorlunda, bättre eller mer av.

I vardagen gör man det på olika sätt, t ex telefonsamtal, parsamtal, bikt, gestaltterapi eller sorgbearbetning. Att släppa taget och gå vidare är vanliga råd vid förluster. Skulle vi inte göra det om vi bara visste hur?

 

Vad menar vi med att bearbeta?

Att må bättre. Att ta kontroll över effekterna av det vi varit med om istället för att det vi varit med om tar kontroll över dig. Ha tillgång över dina glada minnen utan att de störs av ånger eller samvetskval. Förstå att du inte sviker om fortsätter ditt liv, eller är glad. Att tillåta dig att vara ledsen och prata om dina känslor, oavsett hur de omkring dig reagerar. Att kunna förlåta andra när de säger saker som beror på att de inte har tillräcklig kunskap om sorg.

Det är inget lättvindigt beslut att läka sorgen efter en betydelsefull känslomässig förlust. Du behöver själv ha bestämt dig för att du vill läka, det räcker inte att någon annan tycker det eller har skickat dig. Du behöver vara ärlig mot dig själv och kanske lite modig. Det är bara du som kan göra jobbet med din egen bearbetning och läkning.

I en grupp har du enormt stöd av dina kurskamrater, det skapas väldigt fort en trygg, varm och tillåtande stämning. Man känner igen sig, man känner sig sedd och lyssnad på. Du lär dig en metod att läka relationer och många väljer att fortsätta träffas för att fortsätta jobbet med att läka och utvecklas.

.